Historiken när det gäller Halloween härstammar från flera hundra år före Kristus, tillbaka till den keltiska mytologin och druidernas firande av dödens härskare och mörkrets furste kallad Samhain.

 

Denne Samhain samlade enligt sägnerna natten den 31 oktober ihop själarna från dem som dött under året och överlämnade dem till himmelriket. Denna natt firade man även solguden som tackades för årets skörd. Sedan började det nya året för att markera vinterns början och dödsgudens välde.Samhain var kelternas nyår.

För att skydda de döda mot de onda andarna kallade man på övernaturliga krafter.

Stora brasor tändes på alla kullar och man satt runt omkring dem i mörkret och trodde att eldarna och de gamla kvinnornas magiska ord som skreks ut i mörkret skulle hålla de onda andarna borta.

När kristendomen ersatte hedendomen bestämde kyrkan att första november skulle vara en dag för att hedra alla helgon och kallade den All Hallows Day. Kvällen före blev All Hallows Eve, nu kallad bara Halloween.

Från dessa traditioner kommer dagens Halloween firande med häxor, spöken, skelett och kasar. Halloweenfirandet har sitt ursprung från Irland som senare spred sig till England. Till USA kom Halloweenfirandet så sent som på mitten av 1800-talet. Och nu är det vår tur. Allhelgona helgen är idag också häxornas stora fest. Det är även för häxorna början på det nya året samtidigt som det också är häxornas invigningsfest, då nya häxor deltar i cirkeln.

Att detta sker vid samma tidpunkt som den keltiska är inget sammanträffande. Det keltiska året är nästan identisk med den kalender häxor följer idag. Den tro och kunskap som ligger till grund för häxans föreställningsvärld är äldre än den keltiska och den senare bygger troligtvis på den första. Häxornas traditioner härstammar från de folkslag som levde i Europa före de indoeuropeiska folken och kelterna.

Det finns forskare som tror att det var dessa folk som lärde kelterna den druidiska religionen, vilket förklarar likheten mellan häxans tro och den keltiska. Genom århundradena levde traditionen vidare i tysthet - tills idag då cirkeln har slutits och vi återigen börjat fira Halloween runt om i Europa igen.

 

Kolla in pumpasidan

Tillbaka